Renovering af Rind Kirke:

Der planlægges pt. renovering af Rind Kirke indvendigt. Desværre vil renoveringen medføre at Rind Kirke er lukket i adskillelige måneder. Vi forventer at det vil være fra oktober/november 2017 til april/maj 2018, men perioden afhænger af tidspunkt fra godkendelse af projektet i Viborg Stift.

Hvis du/i planlægger kirkelig vielse i Rind Kirke, kan vi derfor pt. ikke garantere, hvornår kirken genåbnes efter renovering – desværre. Så snart vi har en tidsplan vil det blive annonceret på hjemmesiden.

P.m.v. Søren Poulsen, Formand

Bryllup

Et kirkebryllup er en smuk begivenhed, og en dag som mange ser frem til. Det er helt specielt at stå der i kirken og sige ja til hinanden foran familie, venner og Gud.

Når I vælger at blive gift i kirken, er det både en vielse og en velsignelse af jer. Et kirkebryllup er juridisk gyldigt på samme måde som en vielse på rådhuset. Men et kirkebryllup handler også om kristen tro, håb og kærlighed.
Er I allerede blevet viet på rådhuset, kan I få en kirkelig velsignelse. I kirken bruger vi store ord om kærligheden. I bønnerne beder vi Gud om at styrke og bevare kærligheden mellem de to, som er blevet gift. Og vi takker for Guds kærlighed til os og for kærligheden mellem os.

Man behøver ikke at invitere mange gæster, holde en stor og dyr fest eller have noget bestemt tøj på for at blive viet i kirken.

Det skal I gøre

Når I har fundet ud af, at I vil giftes, er der en række praktiske ting, I skal have styr på:
Lav en aftale: I skal ringe eller skrive til kirkekontoret (Tlf. 97 12 73 12 - mail: enoe@km.dk) for at aftale en dato for brylluppet. I kan blive gift i Kollund kirke eller Rind kirke, hvis I bor i sognet, eller på anden måde har tilknytning til sognet. For at blive gift i folkekirken kræver det, at den ene af jer eller I begge er medlem. Når I har aftalt en dato for bryllup, og dagen for jeres vielse nærmer sig, vil den præst der skal forestå vielsen ringe til jer for at aftale et tidspunkt for en samtale.

Skaf en prøvelsesattest: I skal have en prøvelsesattest fra kommunen, som I skal aflevere på kirkekontoret. For at få en prøvelsesattest, skal I udfylde og aflevere en ægteskabserklæring.

Vælg vidner: Da vielsen har juridisk gyldighed, skal der være to vidner til stede. Vidnernes navne og adresser noteres i kirkebogen. Hvis I ikke har gæster med kan kirkens personale

Vielseshandlingen afsluttes med en bøn og velsignelsen. I knæler ved alteret. Præsten har sine hænder på jeres hoveder, mens hun beder for jer og afslutter med fadervor og velsignelsen. Derefter sætter I jer på jeres pladser.

Efter vielseshandlingen synger man endnu en salme. Vielsen slutter med, at I går ud af kirken sammen.

Spørgsmålene og tekstlæsningerne ved en vielse vil altid være de samme, men der kan være forhold i en familie eller ønsker fra et brudepar der gør, at vi ændrer lidt på eks. hvem der går ind sammen m.v.

Samtale med præsten

Alle kommende brudepar i Rind og Kollund sogne bliver inviteret til en samtale med præsten. Samtalen har to formål: I skal snakke om alt det praktiske i forbindelse med vielsen, vælge salmer, og præsten vil gerne høre jer fortælle lidt om jer selv og jeres forhold, så hun kan bruge det i sin tale ved vielsen. Men samtalen har også til formål at snakke om, hvad et ægteskab egentlig er. Hvad er vigtigt for jer? Hvorfor vil I gerne have et kirkebryllup? Og hvad er kærlighed egentlig? Aftal også eventuel fotografering med præsten.

Præsten ringer til jer for at aftale en samtale senest 14 dage før vielsen, men I er selvfølgelig også altid velkomne til at ringe til hende.

Sådan foregår vielsen

Bryllupsceremonien indledes med klokkeringning, indgangsmusik (præludium) hvor bruden bliver ført op ad kirkegulvet og en indgangssalme. Derefter hilser præsten fra alteret, beder en bøn og læser nogle udvalgte tekster fra Bibelen. Efter en salme er det tid til selve vielseshandlingen.

Vielsen starter med at præsten holder en tale til jer som brudepar. Bagefter kommer tilspørgslen, hvor I skal svare ja: først til ægteskabet, og så til at ville elske og ære i medgang og modgang indtil døden skiller jer ad.

Når I begge to har sagt ja til hinanden, siger præsten: Så giv hinanden hånd derpå. Med sin hånd på jeres hænder forkynder præsten derefter, at I nu er rette ægtefolk. Med denne handling er I juridisk set viet til hinanden. Tilspørgslen kan afsluttes med, at I eventuelt giver hinanden ringe på.

Foto: Hanne Thorsen

Traditioner

Der er massevis af traditioner i forbindelse med bryllupper. I vore dage har mange set flere bryllupper i amerikanske film end bryllupper i Danmark, men det er helt op til jer at beslutte, hvilke I vil følge. Det kan dog være en god ide at overveje, hvad I ønsker, før familie, venner og præsten begynder at stille spørgsmål:

• Hvem skal følge bruden op ad kirkegulvet? Eller skal I følges? Mange vælger at brudens far følger bruden op ad kirkegulvet, som et symbol på, at han afleverer sin datter.
  • Hvem skal sidde hvor i kirken? Ifølge gammel tradition sidder brudens familie i venstre side og gommens familie i højre side af kirken. Den nærmeste familie kan sidde nær alteret sammen med jer.
  • Skal I have ringe på? Præsten vil spørge jer, om I vil udveksle ringe i forbindelse med ritualet.

Salmevalg

Herunder finder I forslag til hvilke salmer der kan synes ved vielse og velsignelse i kirken. Mange andre salmer kan også bruges. I skal vælge 4 salmer i alt. Hvis I ikke kender melodierne kan I finde de fleste på: www.dendanskesalmebogonline.dk

Numrene henviser til Den Dansk Salmebog (2002 udgaven).

Nummer & titel:

701 Huset som Gud har bygt

702 Alterlyset i Herrens hus

703 Det er så yndigt at følges ad, for to

705 Vi beder, Herre, for de to (mel.: I østen stiger solen op)

706 I blev skabt som mand og kvinde

722 Nu blomstertiden kommer

724 Solen stråler over vang

725 Det dufter lysegrønt af græs

726 Gak ud min sjæl

728 Du gav os o Herre en lod af din jord

729 Nu falmer skoven